Parmesaani (Parmigiano-Reggiano) on italialainen pitkään kypsytetty kova juusto. Juusto valmistetaan pastöroimattomasta lehmänmaidosta, ja sen kypsytysaika vaihtelee laadun mukaan 12–40 kuukauden välillä. Parmesaanit ovat suurikokoisia: kokonainen juustokiekko painaa 24–40 kg. Parmesaani on tärkeä raaka-aine monessa italialaisessa ruoassa. Se toimii hyvin myös sellaisenaan pöytäjuustona. Parmesaani on yksi länsimaisen keittiön käytetyimmistä juustoista.
Parmesaanilla on EU:n alkuperänimisuoja ja sitä saa valmistaa vain Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantovan maakunnissa
—
Parmesan, är det franska ordet för it. parmigiano. Båda orden betyder “från Parma” eller parmesansk/parmesisk.
Parmesan används ofta som namn åt osten Parmigiano-Reggiano eller för att beteckna ostar som liknar Parmigiano-Reggiano i smak och utseende (som Grana Padano, en annan italiensk hårdost).
Parmigianokonsortiet har lyckats att, genom diverse beslut och brottmål, skydda även beteckningen Parmesan i EU, så att uttrycket Parmesan eller likartade namn inte får användas för någon annan ost än Parmigiano-Reggiano. Utanför EU är dock inte Parmesan ett skyddat namn och där kan ostar produceras och kallas parmesan.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.