Spianata

SVENSKA

Spianata! (Romagnan maakuntalaisille), muille focaccia, schiacciata jne.
Kuka ei vielä tunne spianataa tässä lyhyt esittely:

Focaccia on suosittua Italiassa, jossa sitä syödään esimerkiksi oliiviöljyllä ja yrteillä maustettuna sekä vihanneksilla, juustolla tai lihalla päällystettynä. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa.
Uskotaan, että muinaiset etruskit tai kreikkalaiset olisivat kehittäneet alkuperäisen reseptin, mutta nykyisin focaccia mielletään ligurialaiseksi ruoaksi.

Focaccia syödään sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena. Sitä käytetään myös kerrosvoileipien leipänä.

Focaccia-taikina tehdään gluteenipitoisista jauhoista, öljystä, vedestä, sokerista ja leivinhiivasta.
Focaccian taikina muistuttaa pizzataikinaa. Taikinan pintaa rikotaan haarukalla, jotta hiivan muodostama hiilidioksidi pääsee pakenemaan leivästä, eikä pullistaisi leivän sisään “taskuja”.

Spianatan ainekset:

~500grammaa jauhoja
~300ml vettä
~3 lusikallista oliiviöljyä
~2 teelusikallista suolaa
~3 teelusikallista hiivaa
~1 teelusikallinen sokeria
~merisuolaa maun mukaan
~rosmariinia maun mukaan

Taikinan valmistus:

Lisää jauhot suurehkoon kulhoon. Tee sormella kolo jauhojen keskelle. Ota pieni lasikulho ja lisää 100ml kädenlämpöistä vettä. Lisää kuivahiiva. Kaada vesi jauhokulhoon. Lisää toiseen pieneen kulhoon 100ml kädenlämpöistä vettä, johon lisäät joukkoon suolan. Lisää ekstra neitsyt oliiviöljy ja kaada seos jauhokulhoon. Ota viereen hieman jauhoja ja 100ml kädenlämpöistä vettä. Lisää jauhot ja vedet vähitellen saadaksesi koostumuksesta halutunlaisen. Oikeanlainen koostumus on pehmeä ja hieman elastinen (käytetyistä jauhoista riippuen tähän saatetaan tarvita hieman vettä).
Jatka taikinan vaivaamista kunnes se on sileä ja pehmeä. Lisää hieman jauhoa ison kulhon pohjalle, ja laita taikina kulhoon (muista että taikinasta tulee kaksinkertainen kohotessa). Peitä kulho puhtaalla liinalla, laske kulho huoneenlämpöiseen, vedottomaan tilaan, kuten esimerkiksi uuniin.
Anna taikinan kohota n.2 tuntia, jonka jälkeen nosta pizzataikina puhtaalle tasolle. Tätä ohjetta seuraten pitäisi tulla kaksi pellillistä taikinaa, josta riittää 4 henkilölle.

Spianatan valmistus:

Levitä taikina tasaisesti jauhoja ja kaulinta apuna käyttäen. Ota leivinpaperi, levitä 2 lusikallista oliiviöljyä leivinpaperi päälle ja levitä taikina leivinpaperille. Voitele taikina oliiviöljyllä ja lisää päälle merisuolaa sekä rosmariinia maun mukaan. Laita taikina uunipellille ja uuniin (älä laita uunia päälle, ainoastaan valo!) kohoamaan 30-40 minuutiksi.

Taikinan kohoamisen jälkeen laita uuni päälle 200 asteeseen. Kun uunilämpötila on 200°, voi taikinan laittaa uuniin n.30 minuutiksi, tai kunnes pinta on kauniin ruskea päältä.

Anna spianatan jäähtyä ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Spianatan kera sopii erittäin hyvin eri leikkeleet ja juustot.

Questo elemento è stato inserito in . Aggiungilo ai segnalibri.