Tällä ohjeella Italian Herkut valmistaa joka viikko pizzapäivän pizzat. Tämä ei ole alkuperäisen pizzan valmistusohje, vaan ohje joka on muokkautunut meidän omien kokemustemme ja kokeilujemme perusteella. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta valmistustapa ja raaka-aineiden määrät voivat vaihdella paikasta sekä valmistajasta riippuen.
Näin tutustutte myös pizzapohjan tekemisessä käytettäviin raaka-aineisiin, jotka voittekin tilata helposti suoraan Italian Herkuista.
Pizzataikinaan tarvitset:
~ 500g pizzajauhoja
~ 1 teelusikallinen ekstra neitsyt oliiviöljyä
~ 1½ teelusikallinen suolaa
~ 1 teelusikallinen sokeria (tai hunajaa)
~ 2½ teelusikallista kuivahiivaa
~ 300ml kädenlämpöistä vettä
Tomaattikastike:
~ 4 teelusikallista ekstra neitsyt oliiviöljyä
~ ½ pilkottu sipuli
~ 1 valkosipulin kynsi
~ 1 teelusikallinen suolaa
~ 1 teelusikallinen oreganoa
~ 2-3 basilikan lehteä
~ tomaattikastiketta
Ainekset Diavola:
~ ‘nduja
~ tulinen salami
Pizzapohjan valmistus:
Lisää jauhot suurehkoon kulhoon. Tee sormella kolo jauhojen keskelle. Ota pieni lasikulho ja lisää 100ml kädenlämpöistä vettä. Lisää kuivahiiva. Kaada vesi jauhokulhoon. Lisää toiseen pieneen kulhoon 100ml kädenlämpöistä vettä, johon lisäät joukkoon suolan. Lisää ekstra neitsyt oliiviöljy ja kaada seos jauhokulhoon. Ota viereen hieman jauhoja ja 100ml kädenlämpöistä vettä. Lisää jauhot ja vedet vähitellen saadaksesi koostumuksesta halutunlaisen. Oikeanlainen koostumus on pehmeä ja hieman elastinen (käytetyistä jauhoista riippuen tähän saatetaan tarvita hieman vettä).
Jatka taikinan vaivaamista kunnes se on sileä ja pehmeä. Lisää hieman jauhoa ison kulhon pohjalle, ja laita taikina kulhoon (muista että taikinasta tulee kaksinkertainen kohotessa). Peitä kulho puhtaalla liinalla, laske kulho huoneenlämpöiseen, vedottomaan tilaan, kuten esimerkiksi uuniin.
Anna taikinan kohota n.2 tuntia, jonka jälkeen nosta pizzataikina puhtaalle tasolle. Tätä ohjetta seuraten pitäisi tulla kaksi pellillistä taikinaa, josta riittää 4 henkilölle.
Tomaattikastikkeen valmistus:
Tavallisesti pizzerioissa käytetään ainoastaan tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. Ei siis ole välttämätöntä käyttää tomaattikastiketta. Mutta tämä ohjehan on Italian Herkkujen soveltama, ja meillä käytetään tomaattikastiketta joka valmistetaan joka kerta seuraavanlaisesti:
Paista sipuli ja valkosipuli kattilassa oliiviöljyn kera. Kun sipuli ja valkosipuli ovat kuullottuneet, lisää tomaattikastike kattilaan. Lisää hyppysellinen suolaa, oreganoa, basilikaa ja puoli lasia vettä. Anna padan porista n.20-30min.
Neuvo: tomaattikastike on helpompi levittää pizzan päälle (ja parempi myös lapsille, jotka eivät halua nähdä vihannesten paloja ruuassa) jos ensin sileytät sen sauvasekoittimella.
Pizzan valmistus:
Jaa taikina kahteen osaan. Jaa useampaan osaan jos haluat tehdä usean pienemmän pizzan. Kauli pizzaphjat sopivan kokoisiksi, jotta ne mahtuvat uunipellille. Kun olet kaulinut taikinan, nosta pizzapohjat leivinpaperin päälle. Tässä vaiheessa levitä tomaattikastike ja mozzarella (kahdelle pellilliselle pizzaa riittää neljä 125gramman mozzarellaa). Lisää lisukkeet oman maun mukaan.
Huom! suosittelemme lisäämään kuivat lisukkeet (kuten salamin) ennen mozzarellaa. Näin vältät salamin kuivumisen uunissa.
Suosittelemme paistamaan pizzat 225 asteessa tavallisessa, ei kiertoilmauunissa. Kiertoilmauuni estää pizzan kohoamisen. Paistoaika on n. 15-20min / pelti. Kannattaa muistaa vaihtaa peltien paikkaa viiden minuutin välein tasaisen kypsymisen takaamiseksi.
Ei muuta kuin BUON APPETITO!
Reseptin tuotteet:
Salami