Mortadella on italialainen sylinterin muotoinen kypsennetty leikkelemakkara. Sen vaaleanpunainen massa on koostumukseltaan kiinteää ja hyvin hienojakoista. Se on valkoisten silavapalojen ja usein myös vihreiden pistaasien täplittämää.
Mortadella on lähtöisin Bolognasta, Emilia-Romagnan alueelta.Ainoastaan Mortadella Bolognalla on EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN).
Mortadellan nimen arvellaan tulevan roomalaisesta makkarasta farcimen mirtatum (myrtillä maustettu makkara) tai suuresta huhmaresta (mortaio), jossa liha perinteisesti jauhettiin. Mortadella tarjoillaan usein antipastona hyvin ohuina siivuina tai kuutioina, sellaisenaan tai leivän kanssa.
Sitä voi käyttää myös ruoanlaitossa, esimerkiksi pastakastikkeen osana tai tortellinien täytteenä.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.