Prosciutto on italialainen, suolattu ja ilmakuivattu kinkku, joka tarjoillaan yleensä kypsentämättömänä ja hyvin ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Tätä kutsutaan italiaksi nimellä prosciutto crudo tai pelkkä crudo, erotuksena kypsennetystä kinkusta, prosciutto cotto.
Prosciuttosta on eri seuduilla monia muunnoksia, joista tunnetuimpia ovat Prosciutto di Parma Parman lähialueilta Emilia-Romagnasta ja Prosciutto di San Daniele Friuli-Venezia Giulian alueelta.
Italialaisessa keittiössä viipaloitu prosciutto crudo tarjoillaan usein antipastona, leipätikun ympärille kääräistynä, tai hedelmien kuten viikunoiden ja melonin kanssa, ja se on suosittu parsan tai kevätherneiden seuralainen. Prosciuttoa käytetään myös pastan höysteenä, liharuokien ja voileipien täytteenä, ja pizzan päällä.
—–
Parmaskinka – eller ibland endast parma eller prosciutto, är en benämning som i Sverige används för lufttorkad skinka som har sitt ursprung i Parma i Italien. Den italienska benämningen är “Prosciutto crudo di Parma
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.